Cand un copil se nastea, parintii ii daruiau un brad, dar nu il taiau ci mergeau in padure si alegeau unul dupa care incrustau numele baiatului pe scoarta bradului.La fiecare aniversare parintii veneau si inchinau ofrande si rugaciuni bradului.
Alt lucru care mi-a atras atentia a fost faptul ca se practica asa numita ''judecata divina'' a bradului: omul banuit ca ar fi savarsit o fapta rea, era legat de un brad timp de trei zile si trei nopti, daca in acest timp nu era sfasiat de fiare era considerat nevinonat si lasat liber deoarece considerau ca asa a judecat bradul.
La moartea unui tanar, se punea sau se planta pe mormant un brad funerar impodobit cu panglici si fructe, de obicei chiar copacul ce-i fusese daruit la nastere.
Potrivit unei credinte arhaice, bradul sadit intr-o livada facea pamintul mai manos si recolta bogata.
Dar impodobirea bradului este o traditie precrestina, care isi are radacinile in cele mai vechi timpuri, cu mult inainte de nasterea lui Hristos.
Desi aceasta origine nu este contestata de nimeni, parerile raman impartite cu prvire la semnificatia traditiei impodibirii bradului de Craciun: unii vad in el o reprezentare a ,,arborelui lumii’’, altii il considera o referire directa la ,,arborele Paradisului’’, impodobit cu mere de un rosu aprins, care amintesc de pacatele comise de primii oameni, inaintea de alungarea lor din rai.
In secolul al VII-lea, un calugar din Devonshire a venit in Germania pentru a raspandi cuvantul Domnului. O legenda spune ca s-a folosit de forma triunghiulara a bradului pentru a simboliza sfanta treime. Bradul a fost decorat pentru prima data la Riga in 1510. La inceputul secolului al XVI-lea, Martin Luther a decorat bradul cu lumanari, pentru a le sugera copiilor sai sclipirea stelelor de pe cer. In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, obiceiul impodobirii bradului apare si pe teritoriul actual al Romaniei, cind primii studenti romani au inceput sa mearga la studii la universitatile din Berlin sau Viena. La curtea regala a dinastiei Hohenzollern, sosita in Tarile Romane in 1860, s-au impodobit pentru prima oara brazi de Craciun, obiceiul fiind imediat imitat de bucuresteni.
Sursa: http://www.misiuneacasa.ro/bradul---simbol-al-vietii.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu